en-US,en;q=0.5
News / Rederierna utmanar logistikbolagen om kontrollen av godsägarna – Nytt avsnitt av Containers & Entertainers i din podcast app!
25
Feb
25
Feb

Rederierna utmanar logistikbolagen om kontrollen av godsägarna – Nytt avsnitt av Containers & Entertainers i din podcast app!

Podcastgänget Containers & Entertainers andra säsong!

Ni har väl inte missat att Linus och Peter är tillbaka med nya avsnitt av deras podcast Containers & Entertainers?
Första avsnittet tillägnades containerfrakterna som slagit historiskt rekord och vilken respons de fick! Det ryktas tom om att avsnittet använts i utbildningssyfte då innehållet klargör en del om rådande läge på marknaden. Kul tycker vi!

Säsongens andra avsnitt rör ett ämne hetare än en rykande potatis..

“Rederierna utmanar logistikbolagen om kontrollen av godsägarna”

Under flera decennier har logistikbolagen kontrollerat en betydande del av marknadens FCL volymer genom att erbjuda kompletta logistiklösningar till godsägare. Intjäningen har varit god och med stora volymer som maktmedel har rederierna tvingats ner till allt lägre frakter och vinstmarginaler.

Ett antal rederier visar nu upp en tydlig strategi om att knyta godsägarna till sig och vända logistikbolagen ryggen. Rederierna äger ju trots allt både fartygen och containrarna, men frågan är om man klarar av att leva upp till godsägarnas förväntningar och leverera hela paletten av logistiktjänster. Oavsett om rederiernas revansch på logistikbolagen lyckas eller ej, står marknaden inför en förändring som kan rita om landskapet inom hela transportindustrin.

För att söka klarhet i denna maktkamp har vi bjudit in redarna Yngve Johansson, VD på ONE Ocean Network Express och Fredrik Hermansson, VD på Greencarrier Liner Agency Sweden AB, agent for Evergreen Line att delta i diskussionen. Våra gäster har starka åsikter i ämnet, frågan är om de ser en framtida relation med logistikbolagen eller kommer dom att ta följe i revanschtåget?

Lyssna nu via acast, Spotify, eller i valfri podcast app!

Ps. Vill du vara först på bollen och inte riskera att missa ett avsnitt, välj att prenumerera på Containers & Entertainers i din podcast app.

Ni följer väl C&E på Instagram?

Följ Linus & Peter på deras resa i podcast-djungeln på @containers_and_entertainers

Vi lovar att logistik kan vara både intressant och roligt!

Säsongens första avsnitt “Containerfrakterna slår alla historiska rekord i spåren av pandemin”

Containerfrakterna har skjutit i höjden och passerat historiska nivåer. Frakten för en 40’ container från Kina till Norden har femfaldigats och kostar idag långt över 10.000 USD på spotmarknaden i Kina. Är detta verkligen rimligt och vilket ansvar bär rederierna för denna extrema uppgång?

Vi analyserar bakomliggande faktorer och spekulerar om framtida konsekvenser. Rederierna hänvisar till ”tillgång och efterfrågan” men är det kanske så att man nu ser möjligheten att utnyttja situationen för att kompensera många tidigare förlusttyngda år?

För att besvara dessa komplicerade frågor har vi bjudit in två tungviktare från rederisidan, nämligen Yngve Johansson, VD på ONE Ocean Network Express och Fredrik Hermansson, VD på Greencarrier Liner Agency Sweden AB, agent for Evergreen Line.

Klicka här för att lyssna via acast