en-US,en;q=0.5
News / Suezkanalen – Störningar på sjön och ett rusande behov av tågfrakt
29
Mar
29
Mar

Suezkanalen – Störningar på sjön och ett rusande behov av tågfrakt

Trafikstörningar i Suezkanalen

Suezkanalen har varit avstängd sedan den 23/3 då containerfartyget MS Ever Given gick på grund och blockerade den viktiga färdvägen till och från Europa. Olyckan orsakades av vad man tror är kraftiga vindar kombinerat med dålig sikt.

Tidigt idag har det meddelats att båten lösgjorts och inte längre vilar mot strandlinjen, men under de senaste dagarna har det hunnits bilda en kö om flera hundra fartyg på båda sidor av kanalen.

Olyckan orsakar stora förseningar både EB och WB. Inte bara i närtid utan förmodligen för en överskådlig tid framöver.
Hur stor påverkan blir är i nuläget svårt att slå fast då det är oklart när kanalen kan öppnas för trafik, och hur effektivt man kan hantera det stora antalet fartyg som väntar på att få passera Suezkanalen.

Vi följer utvecklingen noga och kommer informera er med berörda import- och export-bokningar löpande så snart vi får besked om aktuella schemaförändringar från våra rederier.

Förväntad ökning av tågvolymerna

Till följd av den turbulens som blockeringen av Suezkanalen innebär, förväntar vi oss en kraftigt ökad efterfrågan på tåg som transportsätt till och från Kina. Vi är redan i dialog med våra leverantörer för att möjliggöra hanteringen av de ökade volymerna detta medför, och för att kunna erbjuda bra alternativ för er med tidskänsligt gods.

Som vi informerade om förra veckan så har vi ett eget blocktåg bokat för avgång från Xian under vecka 16. Vi har redan mottagit ett antal bokningar och mer förväntas kommande dagar, så sett till att säkra er plats på vårt blocktåg så snart som möjligt!

Vår tågavdelning står till ert förfogande vid förfrågningar eller bokningar railsweden@nordic-on.com